Temamøde 100524

Seniorrådet drøftede flere ting på vores årlige temamøde.

Der var oplæg om blandt andet regeringens nye ældrelovs udspil og sammendrag fra et møde som Danske Ældreråd afholdt for nylig.

Seniorrådet ønsker til den kommende reform er: 

HELHEDSPLEJE:

Vi mener at det er bedst for borgerne at der oprettes faste teams på 8-10 personer, som kan dække hele det spekter vi som ældre har brug for, det gælder både sygepleje og fysio- og ergoterapi. 

Vi sætter vores lid til at den sundhedsstrukturkommision der er nedsat barsler med noget i den retning.

FRIT VALG:

Det er også et tema i regeringsudspillet: til det siger vi, ja det kan være fornuftigt på nogle områder, men det er ikke sikkert at ALLE kan gøre brug af  det, men det er vigtigt at borgeren i det daglige har det frie valg. Pakkeløsninger er ikke den bedste løsning, det er meget bedre med en stor grad af flexibilitet som målrettes den enkeltes behov. Vi mener at man i teamet skal have beføjelser til at skrue op og ned, efter de behov man konstaterer ved den enkelte borger

HJÆLPEMIDLER

Vi ønsker at borgerne har adgang til daglig, indenfor hjælpemiddelcentralens åbningstid at kunne hente hjælpemidler som ikke kræver visitation. 

Velfærdsteknologien skal drives af borgernes ønsker og behov, ikke af ussel mammon. Der skal være åbenhed i forhold udviklingen og de nationale mål.

LOKALPLEJEHJEM:

Som vi ser det er det ikke noget vi behøver at drøfte i nordfyns kommune

NY TILSYNSMODEL:

Alle tilsyn skal være uanmeldte. Der skal være en national  kvalitetsmodel for tilsyn. Tilsynene skal tilrettelægges så de griber mindst muligt ind i beboerne og personalets hverdag.

FOREBYGGELSE:

Det kræver en kommunal investering at lave forebyggende arbejde. Huset i Otterup og Mødestedet i Søndersø er eksempler på at kommunen aktivt investerer i borgernes velfærd. Nu mangler vi kun at også Bogense kommer på landkortet i den henseende.

ØKONOMI:

På næste seniorrådsmøde vil vi gerne vide hvordan bloktilskuddet bliver brugt. Det skal fremover være et punkt 1 til 2 gange om året.

SENIORBOLIGER:

Det optager os og mange andre hvor- hvordan vi skal bo når vi bliver ældre, efterhånden som vi bliver ældre ændres vores behov for bolig sig, børnene er flyttet hjemmefra og helbredet rækker ikke til at passe vores dejlige store parcelhus og have, derfor skal kommunen i tide have en politik hvor de gør det muligt at hjælpe med den overgang, det kan samtidig være med til at gøre plads til de yngre som kan flytte ind i de parcelhuse/gårde som bliver ledig, det er også en form for boligpolitik, vi vil gerne have en kommune i vækst også med hensyn til borgere i den føde dygtige alder.

HVAD ER EN SENIORBOLIG:

Seniorrådet mener at den skal indeholde følgende:

Boligen skal være fra 65 til 100 m2

Enten i et plan alternativt skal der være en elevator i etagebyggerier

Der skal være et badeværelse med plads til de hjælpemidler borgerne har brug for

Der skal være så brede døre at kørestolsbrugere og rollator kan komme igennem, måske også sygesenge.

Der skal være mulighed for at brug af lifte og andre personlige hjælpemidler

Der skal være forberedt til den elektronik , som fremtidens brugere forventes at bruge, disse boliger skal indrettes så man har mulighed for at bo der resten af livet. 

Denne form for boliger kan også bruges til yngre 

ANDRE KRAV/ØNSKER:

Boligerne skal være centralt beliggende, hvilket betyder at indkøbsmuligheder, lægehuse, bibliotek, fritids/fællesaktiviteter samt adgang til offentlig transport skal indtænkes i kommende projekter

Boligerne må gerne ligge tæt på natur eller med mulighed for adgang til dette.

Der skal i fremtidige seniorboliger indtænkes fællesfaciliteter/huse med adgang til køkken med mulighed for at ens gæster kan leje sig ind i et lille værelse.

Bygherren skal være opmærksom på at toiletstole skal kunne bruges også ved væg hængte toiletter.

Kommunen bør lave beregninger af hvor og hvor mange boliger der er behov for i lokalområderne

Vi mener at boligforeninger skal have mulighed for at stå som bygherrer/ udlejere.

Vi vil gerne have blandede beboelser, det kan der tages hensyn til i lokalplanerne, så på den måde kan kommunen være med til at forebygge getto dannelser

TRAFIFORHOLD:

Seniorrådet mener ikke at kommunens ældre borgere bliver tilgodeset når der tænkes trafikplanlægning, der fokuseres stort set kun på skoleelever, de ældre ser man ikke så meget på. Men det er MEGET vigtigt at kommunen løfter sig lidt op i helikopteren og ser at hvis man gerne vil have en god ældre politik, så må man ikke glemme at, hvis vi som befolkningsgruppe bliver gamle nok vil vores muligheder for selvtransport forsvinde. Så er det IKKE rart at bo, i en ellers dejlig bolig, hvis man ikke kan komme ud af stedet. 

Den flextrafik der tilbydes er alt for vanskelig tilgængelig og desuden er den alt for dyr. 

VALG TIL SENIORRÅD:

Vi skal allerede nu i gang med at finde kandidater til det kommende seniorrådsvalg i 2025. Det er vigtigt at fortælle kandidaterne at valgene er4 årige og at man ikke render af pladsen i utide.

Hvis du har interesse i det kan du henvende dig til formanden for seniorrådet Carsten Eberhardt, eller en af de andre medlemmer i seniorrådet